Ana Sayfa / Gastronomi / Yaşlandırılmış Et Nedir? (Dry Aged)
Yaşlandırılmış Et Nedir? (Dry Aged)
Yaşlandırılmış Et Nedir? (Dry Aged)

Yaşlandırılmış Et Nedir? (Dry Aged)

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir et çeşidi oldu dry aged etler Türkçesini söyleyecek olursak yaşlandırılmış et. Özellikle et üzerine çalışan restoranlar ve bazı özel kasaplarda dry age et yani yaşlandırılmış et satışı yapılıyor. Dry aged etler ABD de eski dönemlerde oldukça popülermiş. Hemen her kasapta bulunurmuş. Zaman geçtikçe bu uygulama yavaş yavaş kasaplardan kalkmış. Şimdi ise bunu yapan özel kasaplar ve restoranlar var. Et tutkunlarını yeniden kendisine bağımlı hale getirdiğinden kısa sürede eski popüleritesini geri kazandı.

Yaşlandırılmış Et Nedir? Dry Aged Et Nedir?

Yaşlandırılmış et (dry aged beef) steak house ve benzeri et üzerine çalışan restoranların; en pahalı ürünlerinin arasında yer alıyor. Sosyal medyada da ünlülerin tercih ettiği et çeşidi olarak oldukça popüler. Peki tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz?

Dry aged yani yaşlandırılmış etin prensibi aslında etteki aromayı konsantre etmeye dayanıyor. Et belli bir süre bekletiliyor ve içerisindeki suyun maksimum düzeyde uçması sağlanıyor. Etin içerisindeki suyun uçması ile yine etin içinde bulunan kolejen konsantre hale geliyor ve enzimler parçalanıyor. Bu işlem ile etler gurmelere layık, zengin aromaya sahip ve yumuşacık bir et halini alıyor.

Et Yaşlandırma Dolabı
Et Yaşlandırma Dolabı

Peki Et Yaşlandırma İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Et yaşlandırma öyle bildiğiniz ortamda eti bekletme ile yapılmıyor. Bu iş için özel olarak imal edilmiş et yaşlandırma dolapları var. Etler bu dolapların içinde belli nem oranı ile belli bir ısıda bekletiliyorlar. Bu dolaplar özel olarak tasarlandığından dolabın her kısmında et için gerekli olan sıcaklık ve nem eşit oranda bulunyor. Dolapların kapıları cam olduğundan yaşlanan etinizi gün be gün takip edebilirsiniz. Etler dolapta tercih edilen sürede bekletiliyor. Minimum bekleme süresi 12 günmüş ancak farklı görüşler de var. Sonrasında etler dolaptan çıkartılıyor. Çıkan etlerin dış kısımları kesilerek ayırılıyor. Kalan kısımlar ise dry aged yani yenilebilir yaşlandırılmış et oluyor. 

  Et Yaşlandırma Dolabı Satın Al     

Et yaşlandırma dolapları ile ilgili satın alma talepleriniz ve satış sonrası destek için bizlere satis@cafemarktcom mail adresimizden (0850) 811 12 23 no’lu telefon numaramızdan ya da www.cafemarkt.com web sitemiz üzerinden online chat hizmetimizi kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımızı okumak için tıklayın.

2 Yorumlar

  1. blank

    Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.ölçü ve fiyat listesi görebilirmiyim.Tercihen 2 kapaklı klasik bir dolap düşünüyorum.
    Teşekkürler.

    • blank

      Mehmed Ali Bey Merhaba,
      Talebiniz satış ekibimize iletilmiştir. En kısa zamanda dönüş yapılacaktır.
      Dilerseniz satış ekibimize 0850 811 12 23 numaralı telefonumuzdan mesai saatleri içinde ulaşabilirsiniz.
      İyi günler dileriz.