|

Şarap Saklamanın Püf Noktaları

Şarabın sağlıklı şekilde yıllanması için sabit bir sıcaklıkta durması gerekir. Rengi fark etmeksizin önerilen ideal saklama sıcaklığı 15-20 derece arasındadır. Sıcaklık değişimi olursa şarabın gelişimi etkilenir ve dengeleri bozulabilir.

Saklama için önerilen nem oranı ise %75 civarıdır. Şarap şişesinin mantarının kurulu ve ıslaklığı şarabın sağlığı için önemlidir. Nemsiz ortamda kalan şarabın mantarı kuruyabilir. Kuru bir mantar çatlayarak şişenin içerisine hava alır. Hava ile temas eden şarap okside olarak bozulur.

Mantarların yeterli nem seviyesinde kalması için saklama ortamının havasının temizlenmesi gerekir. Aşırı nem mantarın çürümesine sebebiyet verir. Bu şartlarda en uygun saklama şekli yatık saklamadır. Yatık saklamada mantar kuru kalmayacak ve çatlamayacaktır.

Işık da şarabın gelişimine etki eden faktörler arasındadır. Şaraba sıcaklık veren ve reaksiyon başlamasını sağlayan ışık kaynaklarını ortamdan uzak tutmak gerekir. Güneş ışığı ve kuvvetli aydınlatma ögeleri ideal saklama koşuluna uygun değildir. Bulunduğu ortamın hareketli olması da şarabı kötü etkiler. Sarsıntı ve titreşim şarabın yapısını bozduğu şarabınızı uzun süreli olarak bu şekilde bir ortamda bulundurmayınız.

Şarap Saklamada Dolabın Önemi

Saklama koşullarına uygun ortamlarda, şarabı içerisinde koyduğunuz dolabın da bu koşullara uygun olması gerekmektedir. Işık, sarsıntı nem oranını doğru ayarlayabilecek bir şarap dolabı sayesinde işletmelerinizde güvenle sunum yapabilirsiniz.

Hem evlerde hem işletmelerde kullanılmaya uygun olan dolaplara ulaşmak mümkündür. Şarap dolabı seçerken kullanım alanınızın yerine göre seçmeniz önemlidir. Şaraplar dolapları bu noktada bazı seçenekler sunar.  Dolabınızı tezgah altına, ankastre olarak ya da tamamen ayrı bir öge olarak kullanabilirsiniz. İşletmenizin büyüklüğü, şişe saklama kapasitesi ihtiyacınız ve dekorasyon dolap seçerken sizi etkileyecek unsurlardır.

Şarap, şık sunum isteyen ve tutkunları olan bir alkollü içecektir. Şarabı sunarken de içerken de dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Şarap servis etmek konusunda iddialı işletmeler saklama ve sunma koşullarına üst düzeyde dikkat etmelidir. Uygun bir şarap dolabının önemi bu aşamada devreye girmektedir. Dekorasyona uygun, şık ve saklama koşulları uygun dolabı seçerek şarap kalitenizi kolaylıkla koruyabilirsiniz.

Saklama dolapları çoğunlukla mutfak malzemelerinden veya paslanmaz çelikten üretilmektedir. Oda sıcaklığı ne olursa olsun doğru saklama derecesine ulaşabilmesi bir dolabın en önemli özelliğidir. Şarap dolabınızı seçerken derecesinin ayarlanabilir olmasına özen göstermeniz gerekir. Ayarlanabilir derece sayesinde herhangi yolunda gitmeyen bir durumda manuel olarak müdahale mümkündür.

 

Dolapların ışığı da hem dekor hem de saklama koşulu açısından oldukça önemlidir. Dinlendirici, göz yormayan led ışıklar ve iç aydınlatma bir şarap dolabının olmazsa olmazıdır. İç aydınlatmanın yanı sıra iç aksamın şarabın tadına ve kokusuna etki etmemesi gerekir. Aktif karbon hava filtresi bulunan şarap dolaptaki nem oranını ve koruyarak tat ve koku değişimlerini önler.
Kir ve buz tutmaya karşı dayanıklı olarak üretilmiş bir şarap dolabı şarabınızı tamamen doğal ortamında ve sağlıklı bir şekilde saklayacaktır. Dolapta oluşacak kir hem görüntü hem de ürünün sağlığı açısından olmaması gereken bir etmendir. Çelik çerçeve, cam kapak, dokunmatik ekran gibi ek özellikler de kullanma kolaylığı sağlamaktadır.
Titreşim, saklama koşulunu kötü etkileyen bir başka faktördür. Vibrasyonsuz dolaplar şarabınızı uzun süre saklamanıza yardımcı olacaktır. Dolabın sarsıntısız olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda sessiz bir dolap da işletmeler açısından oldukça avantajlıdır. Çalışırken motorun sessiz çalışması misafirlerinizin de rahatsız olmasını engelleyecektir.

Size En Uygun Dolabı Bulun

Evinizdeki şarap saklama koşullarına uygun, uygun fiyatlı dolaplara ulaşmanız oldukça kolaydır. Tezgah altı ya da ankastre seçenekler günümüzde oldukça fazladır. İşletmenize alacağınız dolabın özelliklerinin ve kapasitesinin daha yüksek olması gerekir. 10 şişeden 200 şişeye kadar saklama kapasitesi olan dolap seçenekleri mevcuttur. Raf sayısı da önemli bir etmendir. Dolabın içerisindeki raf sayısı, içerisine konabilecek şişe sayısına etki eder. Raf sayısı çok fazla olursa kapasite azalabilir. İhtiyaca uygun raf takılması en tasarruflu yöntemdir.

Rafların tasarımı da dolap şıklığı ve şarap sağlığı için önemlidir. Tahta, çelik gibi birçok malzeme kullanılarak raf elde edilebilir. Dolap bölmeleri de estetik açıdan katkı sağlamaktadır. Şişelerin dengede durabilmesi şişe boyutunda ve şeklinde dizayn edilmiş ek aparatlar sayesinde şişeleriniz ve dolabınız düzenli durur.
Dolaplarınızı sergiliyorsanız ve direkt olarak servisi dolaplardan sağlıyorsanız gözükmesini tercih edebilirsiniz. Cam kapı, şık bir led ekran, yumuşak bir sunum ışığı görenleri hayran bırakabilir.

 
Şarap dolabı satın almak için tıklayın! 

Similar Posts