Ana Sayfa / Mutfak Ekipmanları ve Malzemeleri / Tavalar / Tava Tercih Ederken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar
blank

Tava Tercih Ederken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Tava Tercih Ederken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Evlerimizde yemek pişirmek için en çok kullandığımız pişirme ekipmanı tavadır. Kullanmanız gereken tavayı, kullanım alanına ve pişirilecek olan yemeğin çeşidine göre belirleyebilirsiniz. Pişirmek istediğiniz ürüne göre tava seçimi yapmanız daha sağlıklı ve lezzetli tüketim yapmanızı sağlar.

Tava çeşitleri üretildiği materyale ve yapılan yemeğin çeşidine göre ayrılır. Derinliği, ölçüsü ve yapıldığı malzeme yemeğin kalitesine etki eder. Ev tipi tava çeşitleri arasında en sık kullananlar hakkında bilgi sahibi olmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Yumurta Sahanları

Pazar kahvaltıları her zaman daha çok özenilerek hazırlanır. Masa düzenine ve şıklığa özen gösteren kişiler için başta bakır olmak üzere birçok sahan/yumurta tavası çeşidi üretilmektedir. Yumurtanızı lezzetli bir şekilde pişirebileceğiniz ve direkt olarak sunum yapabileceğiniz sahan çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Sahanlar çoğunlukla 2-3 yumurta kırılabilecek büyüklükte ve yuvarlak olur. Ateşten aldığınız gibi masaya koymanız mümkündür. Yapışmaz tabandan oluşmaları da önemli bir etkendir.

 

blank

Krep ve Omlet Tavası

Kahvaltıların diğer vazgeçilmezleri ise krep ve omlettir. Krep de omlet de yapı itibariyle incedir. İnce ürünleri sığ ve alçak tavalarda pişirmek size kolaylık sağlar.

Krep ve omletleri aynı tavada pişirebilirsiniz. Krep tavalarının boyutları genellikle ortalama bir krep boyutunda olur ve tek seferde bir krep pişirir. Sayıca çok pişirme yapılacağı için hızlı ısınan tava materyalleri kullanılır. Bir diğer önemli özelliği ise yapışmaz tabanda olmasıdır. Tavaya yapışan ve yanan krepi ya da omleti servis etmek ve yemek istemeyiz. Krep ve omlet yapmayı seviyorsanız bir bu tavalardan edinmenizi tavsiye ederiz.

Sos Tavaları

Sos tavaları özel olarak sos yapımı için üretilmektedir. Çoğunlukla küçük ve derin olurlar. Ev tipi sos tavalarının kullanıcısı oldukça fazladır. Yemeklerin lezzetlendiricisi olan sosları pişirmek için boyutu size uygun bir sos tavasını mutlaka edinmelisiniz.

Sos tavaları genellikle boyları itibari ile uygun fiyatlı olmaktadır. Fiyat performans açısından uygun sos tavalarına cafemarkt.com’dan ulaşabilirsiniz.

Kızartma Tavası

Kızartma günlük hayatta hem çok sevdiğimiz hem de yemekten kaçındığımız bir yemek türüdür. Zararlarını azaltmak için iyi bir kızartma tavası tercih etmeniz yararlı olacaktır. Kızartma için özel olarak kullanabileceğiniz tavanın en önemli özelliği yapışmaz olmasıdır. Yeterli yağı koyduktan ve doğru miktarda kızartılacak ürünü içerisine koyduktan sonra ideal kızartmayı elde edebilirsiniz.

Kızartma tavasına metal değmemesi de uzun ömürlü olması için önemlidir. Bir tavayı kızartma tavası olarak kullanmanız yağın ömrünü de artıracaktır. Soslu bir şey kızartmadığınız takdirde yağınızı birkaç kez kullanabilirsiniz. Çok tekrar kullanmanız sağlığınız için zararlı olacaktır.

Kızartma tavalarında içerisinde tel olanlar tercih edilenler arasındadır. İçerisindeki delikli tel sayesinde kızaran yiyeceklerinizi kolayca süzerek tabağınıza alabilirsiniz.

Sote Tavası

Sotelemek için özel olarak kullanılan tavalar daha çok profesyonel mutfaklarda kullanılmaktadır. Yapışmaz ve kir tutmaz tavalar oldukça kullanışlıdır. Sebze ve et sotelemek için üretilmiş tavaları sadece sote için kullanmak ömürlerini uzatır.

Sıkça kullanılan tavaları her kullanımdan sonra temizlemek gerekir. Granit, teflon ya da döküm olmak üzere birçok çeşidi mevcuttur. Ağırlık olarak size uygun olanı tercih etmeniz yararlı olacaktır. Lezzetli tarifler için sote tavalarından edinmenizi tavsiye ederiz.

Balık Tavası

Pişirme açısından en kolaylık sağlayan tava çeşidi balık tavasıdır. Balığı kolayca pişirmenizi sağlar.

Çift tava şeklinde olan ya da kapaklı çeşitlerden tercih etmeniz faydalı olur. Koku önleyici bu modeller sayesinde eviniz kokmadan balık pişirebilirsiniz. Çiftli tava şeklinde olanlar aynı zamanda balığı dağıtmadan ve temas etmeden pişirmenizi sağlar. Bir tarafı pişen balığı tavayı ters çevirerek kolaylıkla döndürebilirsiniz. Bazı kapaklı modellerde kapak da aynı görevi görmektedir. Balığı kapak yardımıyla kolaylıkla döndürebilirsiniz.

Balık tavalarının bir diğer önemli özelliği ise yapışmaz tabana sahip olmalarıdır. Balığın en lezzetli kısımlarından biri olan derisinin tavaya yapışmaması önemlidir. Yüksek sıcaklıkta piştiği için balık tavasının sapının da ısınmayan materyalden yapılmasına özen göstermek gerekir.

blank

Wok Tava

Tüm yemekleri yapabileceğiniz, kendine özel özellikleri olan tavalardır. İç bükey kısma ve küçük tabana sahiptir. Tabanının küçük olması az yağlı yemekler yapmanızı sağlayacaktır. Wok tavanın en avantajlı özelliği ısıyı hızlı ve eşit olarak yaymasıdır.

Wok tavada genelde sallayarak karıştırma yöntemiyle yemek pişirilir. Bu sayede içerisindeki tüm ürünler eşit derece pişer. Derin kenarlı olması yemeğin dökülmemesine yardımcı olur. Elde tutması kolay olan wok tavalar ısı tutma özelliği sayesinde uzun süreli kullanıma uygundur.

Yemeğe Özel Tavalar

Yemeğinizi en lezzetli şekilde pişirebilmeniz için özel olarak üretilmiş ürünler de mevcuttur. Hem sunum hem de ürünün kalitesi açısından tercih edilen bu ürünler arasında pizza ve fajita tavaları en çok ilgi görenlerdir.

Özel yiyeceklerinizi doğru formda pişirerek misafirlerinize sunmanızı sağlayan özel tavalara cafemarkt.com’dan ulaşabilirsiniz.

Üretildiği Materyale Göre Tava Çeşitleri

Tavalar birçok hammaddeden üretilebilir. Alüminyum, titanyum, bakır, teflon bunlardan bazılarıdır. Alacağınız tavanın yemeğinize nasıl etki edeceğine mutlaka önem vermek gerekir. Yapışabilecek ürünler için teflon kullanmanız gerekirken fırın ürünleri için başka bir ürün kullanmanız gerekir.

Mutfağınızda sıklıkla kullanacağınız ürünleri tercih ederken kullanım alanını mutlaka düşünmelisiniz. Döküm bir et tavasında kızartma yapmanız o ürünün hem ömrünü kısaltacak hem de yediğiniz yemeğin kalitesini düşürecektir.

Doğru tercihler her zaman sizi lezzete götürür.

Profesyonel tava satın almak için tıklayın!