|

Profesyonel Bıçak Kullanımının 5 Püf Noktası

Bıçak profesyonel mutfakta ve ev mutfaklarında en çok kullanılan ekipmanların başında gelir. Doğrama, soyma, sıyırma, temizleme gibi birçok işleme özel üretilmiş bıçaklar vardır. Bu yazımızda profesyonel bıçak çeşitlerini kullanırken dikkat edilmesi gereken püfü noktalara değindik. Mutfak ekipmanlarınızı uzun soluklu ve sağlıklı bir şekilde kullanmak için bakım ve kullanım şekline önem vermeniz gerekmektedir.

1. Kesinlik

Keskinlik hem güvenliğiniz hem de kullanım kolaylığı için oldukça önemlidir. Keskin olmayan kör bir profesyonel bıçağı kullanmak tehlikelidir. Kör bıçak kesmeyeceği için daha fazla güç uygulamanız gerekir. Güç uygulamak bıçağın kaymasına ve elinizi kesmesine sebep olabilir. Bıçağın orijinalliğini ve hassasiyetini korumak için düzenli olarak bilemeniz sağlıklıdır. Bıçak bilemek için üretilmiş masat ve bileme aletleri mevcuttur.

profesyonel bıçak

2. Doğru Bıçak Seçimi

Profesyonel mutfakta çalışanların doğru bıçak seçmesi oldukça önemlidir. Verimli ve hızlı kullanım için ürüne ve bıçağın boyutuna göre seçim yapılması gerekir. Birçok stilde kesim, birçok çeşitte profesyonel bıçak vardır. Yanlış bıçak kullanımı ürün kalitesini düşürdüğü gibi yemeklerin görselliğini de bozar.

Doğru Bıçak Nasıl Seçilir

Bıçağınızı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

Bıçak boyutu: Keseceğiniz yiyecekle orantılı bir bıçak seçmelisiniz. Büyük bir eti kesmek için küçük bir soyma bıçağı pek kullanışlı olmayacaktır, bu nedenle onun yerine bir satır kullanmanız gerekir.

Esneklik: Bazı görevler esnek bir bıçak gerektirirken, diğerleri sağlam bir bıçak gerektirir. Patates kesmek için ihtiyaç duyacağınız bıçağa kıyasla, balığın pullarını çıkarmak için seçeceğiniz bıçağın daha esnek olması gerekir.

Bıçak kenarı: Bıçağın kenarı işinizi çok kolaylaşmasını ya da zorlaşmasını sağlayabilir. Örneğin, tırtıklı bıçaklar hassas merkezli yiyecekleri kesmek için mükemmeldir.

profesyonel bıçak

3. Profesyonel Bıçak Temizliği

Kirlenmeyi önlemek için, bıçağınızı kullanmayı bitirir bitirmez temizlemeniz gerekir. Bıçağınızı kesme tahtası üzerinde veya sabunlu su dolu bir lavaboda bırakmak mutfağınızda karışıklığa yol açabilir. Boşta ya da suyun içinde bırakılmış bir bıçak dikkatsizlik sonucu birine zarar verebilir.

Aynı zamanda temiz bir bıçağı kullanmak çok daha kolay ve sağlıklıdır. Sapı temiz bir bıçak çok daha kolay tutulur. Bıçağınız bulaşık makinesinde yıkamaya uygun değilse elde yıkamayı tercih edin. Hassas kenarlı bıçaklar zamanla aşınabilir ve kullanımı bozulabilir.

4. Bıçak Saklama Yöntemleri

Bıçaklar kullanıldıktan sonra güvenli ve temiz bir yerde saklanmalıdır. Çekmece bir bıçak için en güvenli yer olmayabilir. Özellikle yoğun mutfaklarda çok sayıda profesyonel bıçak kullanılmaktadır. Kullanılmayan bıçakları çalışma alanından uzak ve yıpranmayacağı bir yerde muhafaza etmek en sağlıklısıdır. Bıçak blokları, özel üretilmiş bazı ürünler saklama için uygundur.

5. Kesim Teknikleri

Bıçağınızla nasıl düzgün şekilde keseceğinizi bilmek, bıçak güvenliğinin temel bir parçasıdır. Kötü bıçak kullanımı, yaralanma ve mutfak aletlerinize zarar verme riski taşır. Bıçağınızı yanlış tutmak sizi yavaşlatır ve işinizin kalitesini düşürür.

profesyonel bıçak

Bıçak Nasıl Kullanılır

Malzemeleri keserken daima bir kesme tahtası kullanmanız gerekir. Kesme tahtası çalışma yüzeyini korumanıza ve daha düzgün kesim yapmanıza katkı sağlar.

Profesyonel bıçak kullanırken el tutuşunuz, bileğiniz ve parmaklarınızın yeri de önemlidir. Doğru tutuş için bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

Bıçağını düşürdüğünde, doğal içgüdünüz onu kapmak olabilir. Güvenliğiniz için düşmesine izin verin. Düşen bir bıçak sterilize edilebilir ve gerekirse değiştirilebilir, ancak elleriniz o kadar kolay iyileşmez.

Bu bıçak güvenliği temellerini uygulamamak, en çok kullandığınız araçlardan birini tehlikeye atabilir. Her zaman mutfak bıçağı kullanımı ve güvenliğinin temellerini hatırlayın ve alet takımınıza yeni bir bıçak eklediğinizde çalışanlarınızı doğru kullanım teknikleri konusunda eğittiğinizden emin olun.

Mutfaklarınıza satın alacağınız profesyonel bıçaklar hakkında detaylı bilgi almak için destek hattımız 0850 811 12 23’ü arayabilirsiniz. Cafemarkt’ın tecrübeli ekibi satış öncesi ve sonrasında hizmetinizde.

Profesyonel bıçak rehberi yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgiye sahip olmak için tıklayın; https://blog.cafemarkt.com/profesyonel-bicak-rehberi/

Profesyonel Bıçak Satın Al!

Similar Posts