Ana Sayfa / Yemek Tarifleri / Pastane Poğaçası Nasıl Yapılır?
Pastane Poğaçası Tarifi

Pastane Poğaçası Nasıl Yapılır?

Pastane Poğaçası Nasıl Yapılır?

Pastane poğaçası, her sabah sokaklara yayılan mis kokusuyla bizleri fırınlara çekmektedir. Pazar günleri tüm ailenin bir arada bulunduğu pazar kahvaltılarını süsleyen pastane poğaçası, hafta içi ise öğrencilerin ve çalışanların çantalarında yerini almaktadır. Pastane poğaçasının enfes tadı ve yumuşaklığı hepimizin gönlünde adeta taht kurmuştur. Bu poğaçayı yapmak ise bazı püf noktalara dikkat edildiğinde oldukça kolaydır. Hatta evlerimizde bile sıcak pastane poğaçasının zevkine varmak mümkündür. Pastane poğaçası için öncelikle gerekli malzemeleri hazırlamanız gerekmektedir. Ardından püf noktalara dikkat ederek poğaçanızı hazırlayabilirsiniz.

Pastane Poğaçası Yapımı için Gerekli Malzemeler

Pastane poğaçası için gerekli malzemeler şu şekildedir:

  • 1 bardak su
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 1 bardak süt
  • 5 yemek kaşığı maya
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • 5 bardak un

Pastane poğaçasının iç harcı ise tamamen sizin tercihinize kalmaktadır. Kaşarlı pastane poğaçası için içerisine yalnızca kaşar peyniri koymanız yeterli olacaktır. Tercihinizi bu yönden yana kullanacaksanız kaşar peynirleri rendelemeniz erimesini kolaylaştıracaktır. Bunun dışında dilerseniz peynirli veya zeytinli poğaça da hazırlayabilirsiniz.

Pastane Poğaçası Yapımı ve Püf Noktaları

Pastane poğaçası yapım aşaması malzemelerinizi hazırladıktan hemen sonradır. Pastane poğaçasında dikkat etmeniz ilk nokta malzemelerin sıcaklığıdır. Tüm malzemelerinizi öncesinde ılık bir sıcaklığa gelene kadar oda sıcaklığında bekletmeniz gerekmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ununuzun tazeliğidir. Taze bir un lezzetli bir poğaça için olmazsa olmaz malzemelerden birisidir.

Pastane poğaçası hamurunu yoğururken öncelikle sütü ısıtmanız gerekmektedir. Ardından ısıttığınız sütü aldığınız kaba sıvı yağ, yumurta ve tuzu ekleyip çatalla çırpmanız gerekmektedir. Çırpma işlemini fazla abartmamalısınız. Yalnızca malzemeler karışacak kadar çırpmanız yeterli olacaktır.

Ardından suyu ısıtmanız gerekmektedir. Bu suya şeker ve maya eklemeniz ve karıştırmanız gerekmektedir. Ardından önceden çırptığınız diğer karışımın orta kısmına suyu ekleyebilirsiniz. Ardından üzerine un ekleyerek yoğurmanız gerekmektedir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise unu doğrudan değil, yavaş yavaş eklemek olacaktır. Hamur kıvam alana kadar yoğurmanız gerekmektedir. Hamurun kıvam aldığını yapışmamasından anlayabilirsiniz. Daha sonra yarım saat kadar dinlenmesi ve mayalanması için hamuru bekletmeniz gerekmektedir.

Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar almalısınız. Bu parçaların hafifçe üstüne bastırmanız gerekmektedir. Ardından harcı koyarak hamurunuzu kapatmanız gerekmektedir.

Pastane Poğaçası Pişirme Aşaması

Poğaçanızı hazırladıktan sonra pişirme aşaması için öncelikle uygun tepsiyi seçmeniz gerekmektedir. Bu aşamada Almetal pastane tavaları, tercih edebileceğiniz ideal tepsilere örnek olarak gösterilebilmektedir. İşletmelerde, fırınlarda ve pastanelerde kullanılabilen bu tepsiler ev tipi pastane poğaçası yapımı için de oldukça uygundur. İtalyan açılı ve kaplamalı seçeneklerle sunulan tavalar farklı ebatlarda sunulmaktadır. Tamamında gıda temas sertifikası bulunan bu tepsiler arasından kendiniz için uygun ebatlardaki tepsiyi seçtikten sonra tepsinizi tereyağı veya margarin ile yağlamanız gerekmektedir. Bu aşama poğaçanızın ideal lezzette olması için önemli aşamalardan birisidir. Pastane poğaçalarınızın tepsiye yapışmasına engel olmaktadır. Ardından poğaçalarınızı tepsiye dizmeniz gerekmektedir. Son olarak yumurtanın sarısı ve beyazını ayırmanız gerekmektedir. Pastane poğaçası üstüne yalnızca sarı kısmı sürmeniz gerekmektedir. Daha sonra yumurtanın üstüne susam ve çörek otu serpmelisiniz. Bu aşamadan sonra pastane poğaçanız için geriye yalnızca pişirme aşaması kalmaktadır. Pastane poğaçası için ideal sıcaklık 180 derecedir. Fırınınızı önceden ısıtmanız gerekmektedir. Daha sonra tepsinizi fırına sürerek 30 dakika kadar pişirmelisiniz. Poğaçalarınızın yanmaması için 20 dakikadan sonraki sürede fırınınızı ara ara kontrol etmelisiniz. Poğaçalarınız piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
 

Poğaça tavası satın almak için tıklayın!