Moleküler Gastronomi

Mutfaklarda Moleküler Gastronomi Zamanı

Moleküler Gastronomi

Moleküler Gastronomi Nedir?

Moleküler gastronomi son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız iki kelime oldu. Mutfak çok zengin bir alan ve keşfedilecek çok şey var. Moleküler gaastronomi muftağı sadece yemek üretilen bir alan olmanın çok ötesine taşıyor. Moleküler gastronominin tarihine inecek olursak moleküler gastronomi ilk olarak 1988 yılında Macar bilim adamı Nicholas Kurti ve Fransız bilim adamı Hervé This tarafından icat edilmiştir.

Moleküler Gastronomi
Hervé This moleküler gastronominin babası olarak anılmaktadır. Bu bilim adamları yemeklerin sadece sanat değil aynı zamanda bilimsel bir yanı olduğunu savunmaktaydı. Moleküler gastronomi pişirme esnasında ürünlerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimlerin arasındaki mantığı anlatır. Moleküler gastronomiden önce yemekler üzerinde araştırma yoktu. Hervé This pişirme teknikleri ve biçimleri üzerine araştırmalar yaptı. Hala pişirme tekniklerinin {6890be1797b82714018dbc273c43be5ef11f8ae44530bc181d342d88b982b3c4}100 etkili olduğuna dair bir kanıt yok. Hatta aynı malzeme ve tarifler ile yapılan yemekler aynı sonuca her zaman ulaşmıyor. Ancak bu tamamen hammaddeden kaynaklanıyor olabilir.
Moleküler gastronominin kökenine bu kadar inmek yeterli sanırım.Moleküler gastronomi günümüzde bir yemek akımıdır. Yemeği farkında olarak pişirmek ve farklı boyutlara taşımak denebilir.

Moleküler Gastronomi
Moleküler mutfak adından da anlaşılacağı gibi deneylere açık bir alandır. Görselliği yüksektir. Moleküler mutfak denilince ilk akla gelen en popüler tariflerden birisi “Caviar” yani “Havyar” olarak isimlendirilen likit formda olan içerisinde kalsiyum bulunmayan bir meyve suyunun sodyum alginat ile blenderda çırpılarak daha sonra  kalsiyum ve su karışımı içerisine damlatılarak küreselleştirilmesidir. İç kısımı hala sıvı olarak kalır ve ağızda patlayan su damlaları halini alır. (Oran önemlidir bu sebeple evde denemeniz tavsiye edilmez) Yiyeceğin görünümü havyara benzediğinden bu isim ile anılmıştır. Bunun dışında köpük soslar oldukça popüler.

Moleküler Gastronomi
Örneğin domates suyunun süzülmesi ile yapılan köpük yada krema formundaki soslar başarılı sonuç veren ve şeflerin ününe ün katan ürünlerden. Eğer siz de moleküler mutfak tekniklerini evinizde, cafe yada otel mutfaklarında kullanmak istiyorsanız. Öncelikle yapmanız gereken yiyeceklerin kimyasını ve pişirme sürecinde meydana gelen kimyasal süreçleri iyice araştırmak. Üstelik aldığınız ürünü de iyi bilmelisiniz. Tepkimeye girecek yiyeceğin tohumu bile tüm süreçlerin farklı olmasını sağlayabilir.
Bütğn koşulları sağlıyorsanız mutfaklarda ya da mutfağınızda fark yaratacağınız kesin. Şimdiden başarılar dileriz. Moleküler mutfak deneyimlerinizi bizimle yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

Moleküler Gastronomi

Moleküler mutfağınız için kullanmak isteyeceğiniz tüm marjinal mutfak ekipmanları için bizimle irtibat kurabilirsiniz. www.cafemarkt.com info@cafemarkt.com 0212 514 51 21

Similar Posts