| | | |

Yemek Sunum Teknikleri ve İşletmelere Etkisi

Sunum bir yemeğin prestijini sağlayan en önemli etkenlerdendir. Günümüzde işletmelerin kendini tanıttığı en büyük mecralar sosyal medya ve dijital pazarlardır. Dolayısıyla tanıtımın önemli bir adımı görseldir. Yemek sunum tekniklerini kullanarak ve doğru strateji sayesinde işletmenize kolaylıkla müşteri çekebilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre kaliteli bir yemek sunumu müşterilerin tabağa biçtiği değeri belirlemektedir. Menü fiyatlarını yükselten yemek sunum teknikleri sayesinde şefler malzemeleri ustaca düzenler ve müşterilerin iştahını uyarmayı başarır.

Yemek Sunum Teknikleri

Bir Şef Gibi Servis Nasıl Yapılır?

Yemek sunum tekniklerinde dikkat etmeniz gereken ana unsurlar vardır.

  • Tabağınızın tuvalinizdir.
  • Yemeğin üçte bir kuralını uygulayın.
  • Görsel uyarıcılarla misafirinizin iştahını açın.
  • Sosu tabağınız için boya olarak kullanın.
  • Hem görünümü hem de lezzeti arttırmak için süsleme yapın.
  • Tabak seçimine önem verin.

1. Yemek Sunum Teknikleri

Yemeğiniz için doğru tabağı seçmek, yemek sunum sürecinin ilk adımıdır.

Tabak Boyutu

Tabağınız, yemeğinizi öne çıkaracak kadar büyük, porsiyonlarınızın küçük görünmesini önleyecek kadar küçük olmalıdır.

Tabak Renkleri

Yemeğinizi öne çıkarmak için açık ve koyu tabaklar kullanmaniz idealdir. Beyaz tabaklar, parlak renkli yiyecekler için nötr bir arka plan sundukları için popülerdir. Koyu tabaklar, beyaz balık veya kremalı polenta gibi açık renkli yemeklere güzel bir uyum sağlar. Tabağın regi iştah artırma ve satışta büyük rol oynayabilir. Örneğin kırmızı renk iştah artırıcı etkidedir, kırmızı tabakta meze sunmak daha fazla sipariş almanıza sebep olabilir. Profesyoneller mavinin de iştah açıcı olmadığını açıklar. Bunun gibi belli kuralları takip etmek satışlarınızı olumlu yönde etkileyebilir.

Yemek Sunum Teknikleri

2. Yemek Düzenleme Teknikleri

Yemeğinizi nasıl düzenlediğiniz, yemeğinizin estetik tonunu, yapısal bütünlüğünü ve lezzet dağılımını belirler.

Üçte Bir Kuralı

Üçte bir kuralı, yemeğinizin odak noktasının merkez yerine tabağın sol veya sağ tarafına yerleştirilmesini öngörür. Çerçeveyi çerçeveniz olarak düşünerek beyaz alanı kullanın ve plakanızın odak noktalarını vurgulayın.

Tabağınızı Aşırı Doldurmayın

 Tek bir bileşene (genellikle protein) odaklanarak tasarımınızı basit tutun. Bir odak noktasına sahip olmak, eşlik eden öğelerinizi öne çıkan öğenizi tamamlayacak şekilde düzenlemenize yardımcı olur.

Önce Nemli Malzemeleri Yerleştirin

Önce nemli malzemeleri kaplayın ve diğer yiyeceklerle kaplayarak akmalarını önleyin. Örneğin, dilimlenmiş eti sebze püresine karşı açı oluşturabilirsiniz.

3. Görsel Servis Teknikleri

Yemeğinizin görsel öğelerini en üst düzeye çıkarmak, önemli bir kaplama tekniğidir. Düzenlemeniz proteininizin etrafında gelişirken diğer ögeler onu süslemeye odaklanır.

Servis Miktarı

Tek lokmalık ya da boyutça küçük yiyecekler sunuyorsanız, konuklara her zaman tek sayılarda servis etmeniz idealdir.

Renk Çeşitliliği

Renkli yemekler, müşterileriniz ilk ısırıklarını almadan önce lezzetli ve karmaşık bir yemek beklentisi yaratır. Ana ürününüzle kontrast oluşturan yeşil sebzeler veya parlak renkli meyveler ekleyerek tabağınızın etkileyiciliğini artırabilirsiniz. Renk kodlarını öğrenerek ideal şekilde bir araya getirmek yemeğinizin teknik yönünü de güçlendirecektir.

Tabağınıza Yükseklik Ekleyin

Yemeğinizin yüksekliği artırarak dikkat çekiciliğini artırabilirsiniz. Malzemeleri kompakt bir şekilde istiflemek 5-10 yıl önce olduğu kadar popüler olmasa da, konukların keşfetmesi için yiyecek katmanları oluşturmak heyecan verici bir deneyim sunmaktadır.

4. Sos Kaplama Teknikleri

Ana malzemeleriniz sunuma eklendikten sonra tabağınızı zenginleştiren lezzetli soslarla yemeğinizi tamamlamaya hazırsınız. Sos şişenizi veya kaşığınızı ve sosunuzu kullanmaya başlayın. Tüm sunumu bitirdikten sonra tabağınızı temizlemeyi unutmayın!

Sosunuzla bir sıkma şişesini doldurup tabağınıza sıkabilir, rastgele koyabilir ya da belli tekniklerle ekleyebilirsiniz. Ana ürününüze en uygun yemek sunum teknikleri için profesyonel şeflerden yardım alabilir, detaylı araştırmalar yapabilirsiniz.

5. Süsleme Teknikleri

Geçmişten bugüne sürekli gelişim içerisinde olan gastronomi birçok tekniği de beraberinde getirir. Tabağa hiçbir ürünün gelişigüzel eklenmediğini unutmayın.

Garnitürlerin ya da tabağa eklediğiniz süslerin yenilebilir olması gerekir. Misafirlerinizin yiyemeyeceği garnitürler yerine yemeğin lezzetini artıracak garnitürler seçin.

Tabak Yerleştirme

Tabağınızdaki ürünlerin tabak içerisindeki konumları ayarlarken de belli kurallara uymanız önemlidir. Yemek sunum tekniklerinin kuralları çerçevesinde garnitürlerin bir tarafa yığılmamasına dikkat edin. Tabağa ekleyeceğiniz ürünlerin miktarına dikkat ederek aşırı doldurma yapmayın. Çok dolu bir tabak güzel gözükür ve iştah açar diye bir durum söz konusu değildir.

Kaçınılması Gereken Süslemeler

Çiğ otlar, büyük narenciye parçaları ve güçlü kokulu herhangi bir şey gibi iştah açıcı olmayan garnitürler kullanmaktan kaçının.

Yemek Sunum Ekipmanları

Yemek sunum tekniklerini uygularken profesyonel aletlere sahip olmak çok önemlidir. Restoran kalitesinde yemek sunumları oluşturmak için sahip olacağınız ekipmanları seçerken menünüzü ve tarzınızı net olarak belirlemeniz önemlidir.

Dekorasyon fırçaları, süsleme setleri, belli kalıplar, şef cımbızları, sıka şişeleri gibi ekipmanlar yemeğiniz üzerinde titizlikle çalışmanızı sağlar. Tüm bu ekipmanlar hakkında detaylı bilgi almak için sektörde lider cafemarkt.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Tecrübeli satış ekibiyle hizmet veren profesyonel mutfak marketine 0850 811 12 23 no’lu telefondan ulaşabilirsiniz.

İşletmelere uygun farklı sunum teknikleri için ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz; https://blog.cafemarkt.com/sunum-konsepti/

Sunum Ürünleri Satın Al

Similar Posts