Sanayi Tipi Fritöz Temizleme İpuçları
Fritözler, yiyecekleri tamamen yağın içerisinde kızartmak için kullanılan ekipmanlardır. Fritözlerin yağ tutmak için büyük bir tankı bulunur. Çoğu fritöz, bitkisel yağ veya kanola yağı gibi çeşitli yağlarla çalışabilir. Fritöze koyulması gereken yağ miktarı, fritözünüzün boyutuna bağlı Değişkenlik gösterir. Yağ lekesini çıkarmak oldukça zordur, restoranlarda yoğun kullanılan fritöz temizleme ipuçları paylaşacağımız yazıyı okuyarak verimli bir temizleme gerçekleştirebilirsiniz.
Fritözünüzü düzenli olarak temizleyerek sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, kullanıcı el kitabınızda önerilen programa göre yağın değiştirilmesi gibi düzenli bakım için üreticinin talimatlarına da uymanız makinenin ömrünü uzatacak, yiyeceklerinizin kalitesini artıracaktır. Doğru teknikler ve aletlerle fritözünüzü temizlemek kolay ve hızlı olabilir.
Fritöz Çeşitleri
Restoranınız için satın alabileceğiniz, birçok fritöz türü bulunmaktadır. Fazla alan kaplamayan ve küçük porsiyonlar pişirebileceğiniz setüstü fritözler küçük işletmelerin vazgeçilmezidir. Alternatif olarak, belirli bir zamanda çok miktarda yiyeceği kızartmayı planlıyorsanız, hacimce daha büyük bir fritöz satın almak isteyebilirsiniz.
Piyasada her biri kendine has özelliklere sahip birçok farklı türde fritöz bulunmaktadır. Elektrikli veya gazlı, yanan veya ısıtmasız yağ depolu modeller arasından seçim yapabilirsiniz. Çift sepetli veya yağ haznesi içinde ısıtma elemanlı fritözlere de rahatlıkla ulaşmanız mümkündür.
Tezgah Üstü Fritözler
Bu fritözler, tezgah üzerine oturarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılabildikleri için mutfağında fazla yeri olmayan kişiler için idealdir. Tavuk ve patates kızartması gibi yiyecekleri kızartmak için kullanılabilir. Tezgah üstü fritözlerin saklanması ve kullanımı uygundur. Sadece yağı fritöze döküp, fişe takarak çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Çoğu tezgah üstü fritöz modelinde yerleşik bir termostat vardır, bu nedenle yağ çok ısınırsa kapanır veya yağ çok soğursa ısıyı açar. Bu ünitelerin çoğu fritöz sepeti, güç kablosu, yağ toplamak için bir filtre ve kolay kullanım için bir kılavuzla birlikte gelir.
Elektrikli Sanayi Tipi Fritözler
Elektrikli fritözler kolaylık ve güvenilirlik sunar. Fritözler normalde paslanmaz çelik veya alüminyumdan yapılır ve sıcak yağdan cihazın dışına ısı transferini önlemek için uygun şekilde yalıtılmalıdır.
Daha fazla kolaylık için genellikle zamanlayıcılar ve sıcaklık kontrolü gibi özelliklerle üretilirler. Ek özellikler sayesinde yoğun mutfaklardaki siparişeleri dakikalar içerisinde karşılayabilirsiniz. Fritözlerden bazıları, sıcaklık limiti aşarsa otomatik kapanma seçeneğiyle gelir. Bu modellerin temizliği ve bakımı diğer modellere göre daha kolaydır.
Geleneksel fritözlerle karşılaştırıldığında, elektrikli modellerin kullanımı daha kolay, daha güvenli ve daha uygundur. Elektrikli fritözlerin çoğu, yağ varlığında paslanmayan paslanmaz çelikten veya başka bir metalden yapılmış ısıtma elemanlarına sahiptir. Isıtma elemanları tipik olarak, onları yağ sıçramalarından korumaya yardımcı olan metal bir manşon içine yerleştirilmiştir. İyi çalışır durumda tutmak için ısıtma elemanını da temizleyebilirsiniz. Elektrikli fritözlerin çoğu, ısıtma elemanını nasıl temizleyeceğinizi gösteren talimatlarla birlikte gelir.
Gazlı Sanayi Tipi Fritözler
Ticari bir fritöz, patates kızartması, soğan halkaları ve tavuk kanadı gibi en sevdiğiniz yiyecekleri toplu olarak yapmanıza olanak tanır. Bunlar, yüksek hacimlerde kızartma yapmak için yapılmış ticari sınıf fritözlerdir. Genellikle paslanmaz çelik veya alüminyumdur ve daha büyük kapasiteli sepetlere sahiptirler.
Dönüştürülebilir, montajı kolay, bakımı kolay ve temizliği kolaydır. Bu fritözlerin en yaygın boyutu 15 galondur ve 3,5 galona kadar yağ tutabilir.
İyi bir ticari fritöz, farklı yiyecek türlerine uyum sağlamak için yiyeceğin kızarma süresini ayarlamanıza izin vermelidir.
Fritöz Temizleme İpuçları
Yağınızı filtrelemek, kullanım ömrünü uzatabilir ve yemeğinizin kalitesini artırabilir. Paslanmaz çelik fritöz filtreleme sistemleri, kirletici maddeleri yağınıza ulaşmadan önce yakalar. Ayrıca diğer filtrelere göre daha uzun ömürlüdürler, bu nedenle uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlarlar. Fritöz temizleme ipuçları mutfaklarınızdaki temizlik işleminizi hızlandırarak zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Paslanmaz Çelik Temizleyiciler Kullanın
Paslanmaz çelik yüzeylerde kiri, kiri ve diğer lekeleri çıkarmak için uygulanan temizleme solüsyonudur. En iyi paslanmaz çelik temizleyici, yüzeyi korozyona ve sert elementlere maruz kalmanın neden olduğu diğer hasarlara karşı da koruyacaktır. Sadece lekeleri çıkarmak için değil, aynı zamanda tekrar oluşmasını önlemek için de bu ürünleri kullanabilirsiniz.
Sirke ve Su Karışımı
Karışımı bir bardak su ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Yüzeye daha kolay uygulanması için karışımı bir sprey şişesine dökmek iyi bir fikirdir. Karışımı hazırladıktan sonra sıra fritözünüzün içini ve dışını yumuşak bir temizleme fırçasıyla ovma zamanıdır. Ovmayı bitirdiğinizde, sirke karışımının tüm izlerini gidermek için fritözü temiz suyla duruladığınızdan emin olun.
Bir fritözün temizlenmesi söz konusu olduğunda, çoğu kişinin aklına yağ gelir ve cihazın diğer parçaları göz ardı edilir. Ne yazık ki bu, uzun vadede tıkanmış filtreler veya arızalı bir termostat gibi sorunlara neden olabilir.
Fritözünüzü yıllarca iyi durumda tutmak için düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Hem dış hem de iç parçaları içeren bu temizliğin püf noktaları vardır. Temizleme yönteminiz ne olursa olsun, cihazınızın verimli çalışmasını sağlamak için bunu düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Normal fritözler genellikle alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılır ve basit bir fırçalama ile temizlenebilir.
Fritöz Nasıl Temizlenir?
Fritözünüzü sıcak ya da soğuk halde temizleyebilirsiniz. Sağlığınıza zarar vermeden bu işlemi her gün yapmanız gerekmektedir. Ayrıntılı bir temizliğin başarıyla sonuçlanmasını ilk şartı budur.
Fişi çektikten sonra yağını boşaltıp, fritözü bir sünger yardımıyla silin. Dış kısmını ise düzenli olarak ılık su ve aşındırıcı olmayan bir ovma pedi ile temizleyin.
Günlük bakım hariç 10-15 kullanımda bir detaylı bir temizlik yapmanız faydalı olacaktır. Yağı birkaç gün temizlemeden kullandığınızda hem kansorejen etkisi artar hem de ürün kaliteniz düşer.
Fritöz temizlemenin en zorlu yanlarından biri ise yapışmış yağları temizlemektir. Yapışmış yağları kazıyarak işleme başlayabilirsiniz. Paslanmaz çeliği çizmeden temizleyen temizlik ürünleri ve sıcak su yardımıyla yağ kalıntıların hepsine veda edebilirsiniz.
Lezzetli kızartmaları en iyi şekilde pişirmek ve servis etmek için vazgeçilmez fritözlerin tüm modellerini cafemarkt.com’dan online satın alabilirsiniz.
Fritözlerde en çok pişirdiğimiz ürün patatestir. İyi bir patatesi kızartmak için blog yazımızı okuyarak ipuçlarına ulaşabilirsiniz; https://blog.cafemarkt.com/mukemmel-patates-kizartmasinin-6-puf-noktasi/