|

Espresso Reçeteleri

Espresso’nun Gereklilikleri

Bir espressoda gereklilik olarak bahsedilecek 4 temel unsur vardır.

  • Makine
  • Değirmen
  • Barista
  • Kahve Harmanı

Bu unsurları tek tek daha sonraki blog yazılarımızda detaylı olarak anlatacağız.

Espresso nasıl hazırlanır?

7-7,5 gr espresso inceliğinde öğütülmüş kahve, 9 bar su basıncı, temiz içme suyu, 85 ila 94 C derece su sıcaklığı (kahve ile birleşen), 15 ila 20 kg sıkıştırma basıncı, 24 ila 27 saniye akış (drip) zamanı ve sonucunda 30 ml kahve alımı.

Bu kriterler doğrultusunda fincanda 3/4 ü dolu 30 ml ölçüsünde espresso’yu elde etmekteyiz. Buna bağlı olarak yaklaşık fincanlar 45 ml ölçüsünde alt tarafı ovalimsi gelen yapıda (dönerek kremanın oluşması için önemli) kalın gövdeli olmalıdır. Bu, kahvenin doğru krema yapısını oluşturması ve tutmasını sağlarken, kahvenin sıcaklık kaybını da engelleyecektir. Fincanların kahvenin akışının sağlanmadan önce mutlaka ısıtılmış olması gerekmektedir. Yaklaşık 45 – 50 C derece sıcaklıktaki ideal bir fincanın olmaması halinde krema oluşumunda problem çıkacak ve kahvenizin şok etkisiyle soğuk olarak servis edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Kremanın fincanın üst kısmında yaklaşık 1,8 – 3,0 mm aralığında parlak yapıda ve gözeneksiz pürüzsüz bir şekilde fındık kabuğu renginde olması gerekmektedir. Kremanın doğru oluşunu bir kaşık yardımı ile 3 kere çevirip bıraktığında dağılmamasından da kontrol edebiliriz. çok fazla krema o kahvenin çok iyi olduğunu göstermezken, kremanın hemen dağılması veya oluşmaması da bizlere başka problemlerin olduğunu açık bir dille anlatmaktadır. Sıcaklık, basınç, öğütülme inceliği ve akış zamanı başlıca problemlerdir. Doğru bir espresso ve özellikle makinelerdeki espresso kalibrasyonu her zaman double shot çekilerek yapılır. 14-15 gr dan 2 fincana indirdiğimiz tek shot espresso gerçek krema ve aroma değerlerini verecektir.

Ristretto

Espresso ile aynı (7-7,5 gr) miktarda kahve kullanılarak yapılır. Fakat ölçü olarak 15-20 ml dir. Kahvede ilk çözünen maddeler fincana gelir ve daha yoğun olmakla beraber daha az acı bir tat ortaya çıkar. Espresso’dan bir boy ufak fincanlarda servis edilir.

Espresso Macchiato

Macchiato İtalyanca’da “benekli” anlamına gelmektedir. Bu kahvede amaç bir shot espressonun üzerine sadece süt köpüğünden 1-2 kaşık kadar koymaktır. Espresso macchiato içine süt eklenmez. Standart porselen espresso fincanında servis edilir.

Espresso Lungo

Espresso ile aynı (7-7,5 gr) miktarda kahve kullanılarak yapılır. Ölçü olarak 50-70 ml arasında çekilir. Bu neredeyse standart bir espresso fincanının tamamı olabilir. Su miktarından ötürü daha acı bir tada sahiptir. Demleme oranı yaklaşık 1:4 oranındadır.

Flat White

1 shot espresso üzerine 1 shot x 2 oranında ısıtılmış köpüksüz süt ilavesi yapılır. 100-120 ml fincanlarda servis edilir.

 

Espresso Cortado

1 shot espresso üzerine 1:1 oranında ısıtılmış köpüksüz süt ilavesi ile yapılır. Toplamda 60-70 ml ürün ihtiva eder. Süt oranından dolayı Flat White’a göre daha sert bir kahve tadı alırsınız.

Espresso Con Panna

Bir shot espresso üzerine yemek kreması ilavesi ile yapılır. 1-2 yemek kaşığı yemek kreması kahve üzerine konulur ve shot bardaklarında veya espresso fincanında servis edilir.

 

“Referans; Cenk R. Girginol — Kahve Topraktan Fincana”

Similar Posts