Baklava Nasıl Yapılır?
Baklava Nasıl Yapılır?
Baklava geleneksel olarak en sevilen tatlılarımızdan biridir. Kökeni yüzyıllar öncesinde yaşamış göçebe Türklere dayandırılan bu güzide tatlı, bayram ikramlarımızın olmazsa olmazıdır. Her aile anneanne tarifleriyle bu lezzetli tatlıyı sofralara getirmektedir. Bununla birlikte Antep usulü baklavanın elbette bazı püf noktaları bulunmaktadır. Antepli ustalar, hamurundan yufkasına hatta kullanılan tepsiye kadar her detayı özenle işleyerek yüzyıllardır süre gelen baklava geleneğini sürdürmeye devam etmektedir. Adeta Gaziantep’te yemişsiniz gibi hissettirecek baklava tarifinin püf noktalarına geçmeden önce malzeme listesini hazırlamak gerekmektedir.
Baklava Yapımı için Gereken Malzemeler
Baklava malzemeleri, baklava tatlısı yapım süreci için adım adım belirlenmektedir. Lezzetli bir baklavanın ilk adımı olan hamur hazırlaması için gereken malzemeler şu şekilde belirlenmiştir:
- 800 gram un
- 1 su bardağı süt
- 3 yumurta
- Yarım çay bardağı sirke
- 5 gram tuz
- 1 paket nişasta
- Yarım paket margarin
Baklavanın iç harcı için gerekli malzemeler ise şu şekilde belirlenmiştir:
- 300 gram ceviz veya Antep fıstığı
- 300 gram tereyağı
Son olarak baklavanızın şerbeti için ihtiyaç duyacağınız malzemeler ise şu şekildedir:
- 1,5 kilogram toz şeker
- 7 bardak su
Baklava Yapımı ve Püf Noktaları
Baklava yapmak için ilk adım elbette baklava yufkası açma aşamasıdır. Hamur yoğurma ve yufka açma aşaması baklavanın en önemli aşamalarından birisidir. Bu aşamada hamur malzemelerini bir kabın içerisine alarak yumuşak bir kıvama gelinceye kadar yoğurmak gerekmektedir. Ardından hamurunuzu dört eşit parçaya bölüp bu parçaları küçük bezelere ayırmanız gerekmektedir. Bu aşamanın püf noktaları arasında en önemlisi bezeleri dinlendirdikten sonra hafifçe nişastalama evresidir. Nişastanın hamurun üstünde topak topak kalmamasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Fazla gelen kısmı kenara alabilirsiniz. Ardından bu hamurları yuvarlayıp üzerlerine hafifçe bastırmalısınız. Son olarak hepsini hafif nemli bir bezin içerisine alarak 20 dakika dinlendirmeniz gerekmektedir.
Baklava hamurlarını hazırladıktan sonra sıra yufka açma aşamasına gelmektedir. Bu aşamada öncelikle hamurları tabak büyüklüğünde açmanız gerekmektedir. Ardından üst üste dizerek yarım saat kadar nemli bir bez kapatarak dinlendirmelisiniz. Dinlendirme süresi bittikten sonra ise tekrar yufkalarınızı nişastalayarak merdane ile ince ince açmanız gerekmektedir. Nemli bez, merdane ve nişasta baklava yufkasının püf noktalarıdır. Yufkanın inceliği ise tamamen sizin maharetinize kalmış bir durumdur. Merdane ile istediğiniz inceliğe ulaştıktan sonra oklavaya geçmeniz gerekmektedir. Bu aşamada yufkaları oklavaya sarıp ardından tekrar tezgaha sererek büyütmeniz gerekmektedir. Bu aşamada yine nişasta işlemi uygulamanız mümkündür.
Yufkalarınızı hazırladıktan sonra bir diğer adım iç harcıdır. İç harçta Antep ve Mardin yörelerinde bulunan boz fıstık tercih etmeniz lezzeti arttıracaktır. İç harcınızı hazırladıktan sonra sıra baklavanızı tepsiye koymaya gelmektedir. Bu aşama baklavanıza esas lezzetini verecek önemli aşamalardan birisidir. Baklava tepsinizi alüminyum olarak seçmeniz önem arz etmektedir. Zira standart fırın tepsilerinden ne yazık ki aynı lezzet alınamamaktadır. https://www.cafemarkt.com/baklava-tepsileri bu noktada tercih edebileceğiniz baklava tepsilerindendir. Hem ev mutfağına hem de profesyonel mutfağa uygun olan bu tepsi seçenekleri gıda temas sertifikasına sahip olmasıyla de beğenileri kazandırmıştır. Bu aşamada hangi model tepsiyi seçeceğiniz tamamen size kalmış durumdadır. Tepsinizi seçtikten sonra yapmanız gereken ise öncelikle tereyağıyla tepsiyi yağlamaktır. Ardından yufkalarınızın aralarına eritilmiş tereyağı sürmeniz gerekmektedir. Bu aşamada bir diğer püf nokta, yufkalara bastırmamanızdır. Aralarına giren hava baklavanızın çıtırlığını arttıracaktır. Yufka sayınıza göre yufkalarınızın yarısını serdikten sonra iç malzemeyi bolca dökmeniz gerekmektedir. Ardından kalan yufkaları da ekleyerek üst katmanı tamamlamanız gerekmektedir. Ardından baklavanızı tepsiyi sallayarak kesmeniz ve 160 derece fırında 45 dakika pişirmeniz gerekecektir.
Son olarak şerbetinizi hazırlamanız gerekmektedir. Şerbeti dökmek için ideal zaman baklavanızın fırından çıkarak soğuduğu zamandır. Ancak şerbetinizin mutlaka sıcak olması gerekmektedir. Hepsi aniden dökmek yerine az az dökmeye dikkat etmelisiniz.
Ortalama bir saat dinlendirdikten sonra Antep usulü nefis baklavanızı servis edebilirsiniz.