Bıçak Bileme Testi ve Doğru Bıçak Kullanımı
Profesyonel mutfakların vazgeçilmez ekipmanlarından biri bıçaklardır. Uzun yıllar kullanabileceğiniz bıçakların her zaman aynı performansa sahip olabilmesi için bileme işlemi önemlidir. Keskinliği gitmiş bıçaklarınızın belli ekipmanlarla tekrar keskin hale getirilmesine bileme işlemi denir. Bıçak biledikten sonra ideal bir bıçağa ulaştığınızı anlamanın birkaç yolu vardır. Bıçak bileme testi ile ilgili detaylı bilgi için blog yazımızı okuyun.
- Kağıt Testi
Kağıdı size paralel olacak şekilde, baskın olmayan elinizle bir köşesinden tutun. Sap vücudunuza yakın ve bıçağın ucu sizden uzağa bakacak şekilde, bıçağın kenarını kağıdın üst ortasına yerleştirin.
Bıçağı, kesene kadar kağıdın uzunluğu boyunca yavaşça aşağı çekin.
Kesiminiz pürüzlü ve düzensizse, bıçak bileme testi başarısız olmuştur.
Bıçağınız sonuna kadar temiz bir kesim yapıyorsa, bıçağınız uygun şekilde bilenmiş demektir.
- Domates Testi
Bu bıçak bileme testinde, kesilecek nesne olarak bir domates (veya soğan) kullanılır. Amaç, domatesi tutmadan veya bıçağınızla fazla baskı uygulamadan domatesten en ince ve temiz dilimi kesmektir. Bu kolay keskinlik testini bir domates üzerinde deneyin:
- Domatesin bir ucunu kesin ve bir kesme tahtası üzerinde dinlendirin.
- Bıçağınız baskın elinizdeyken, bıçağı kesme tahtasına dik tutun.
- Bıçağı hafifçe domatesin en üstüne doğru uçtan tabana doğru kaydırın.
Bıçak, kesmek için fazla baskıya ihtiyaç duymadan temiz, düz, ince bir kesim yapıyorsa, bıçağınız uygun şekilde bilenmiş demektir.
Bıçağınız domatesi kesmekte zorlanıyorsa, keserken takılıyorsa veya çentikli bir kesim oluşturuyorsa, bıçak bileme testini geçememiş demektir.
- Görsel Muayene
Bıçağa bakın ve bıçağın kenarlarında donuk izler olup olmadığını kontrol etmek için bıçağı bir yandan diğer yana çevirin.
Işık yansıması için herhangi bir endikasyon bulun. Bıçağın üst kısmı herhangi bir noktada bükülürse ışığı yansıtır ve bıçak bileme testini geçemez.
Şimdi bıçağı yatay olacak şekilde yan tarafında tutarak çentik ve talaş olup olmadığını kontrol edin ve düzleşip düzleşmediğini veya yontulmadığını görmek için ucunu kontrol edin.
Herhangi bir kusur görürseniz, bıçağınızın daha fazla bilemesi gerekir.
- Çapakları Tespit Etme
Bir bıçağı keskinleştirirken, bıçak bir çapak oluşturmak için hafifçe bükülür. Bu, sürecin doğal bir parçasıdır ve bileme işleminden sonra bıçağı her zaman bilemenizin nedeni budur. Bıçağı bilemek, bıçak kenarının temiz ve keskin olması için çapakları giderir. Şef bıçağınızdaki çapakları tespit etmek ve gidermek için şu basit adımları izleyin:
- Bileme taşınızı biledikten sonra, parmağınızı bıçağın düz tarafına, bıçağın omurgasına yakın bir yere hafifçe yerleştirin. Parmağınızı omurgadan bıçağın keskin kenarına yavaşça kaydırın ve herhangi bir pürüzlü kenar olup olmadığını kontrol edin.
- Pürüzlü bir kenar hissederseniz, bu, bıçağınızın kenarının o tarafında bir çapak oluşturduğunuzu, yani bir tarafı olabilecek en keskin hale getirdiğinizi gösterir.
- Bıçağı diğer kenara çevirin ve o taraftaki çapakları da tespit ederek o tarafın kenarını keskinleştirmeye başlayın.
- Çapağı bileyin ve bıçak bilete testinizi birini yapın.
Bıçak Bileme Testinden Başarılı Geçmek için İpuçları
Bıçağınızı bilemek ve ve bıçak bileme testi için yaptığınız onca zorlu işten sonra, bu süper keskin kenarı mümkün olduğu kadar uzun süre korumak isteyeceksiniz. Bıçağınızı nasıl keskin tutacağınızla ilgili aşağıdaki ipuçlarımızı izleyin:
Bileme çubuğu kullanın; bıçağı fiziksel olarak keskinleştirmez, bunun yerine bıçağın ağzını düzeltir. Bıçağın yeniden hizalanması, bıçağın zaman içinde korunmasına yardımcı olur. Bıçağınızı her kullanmadan önce bileme pratiği yapın.
Bıçakları elde yıkayın; Deterjan ve sıcak su ile geçirilen fazla süre bıçağı köreltir. Bunun yerine, bıçaklarınızı dikkatlice elde yıkayın.
Bıçaklarınızı iyice kurulayın; bıçağınızı elde yıkadıktan sonra, bıçağınızı temiz bir havluyla iyice kurulamanız gerekir. Tüm su damlalarını çıkarmak, bıçağınızda pas oluşmasını önler.
Uygun kesme tahtası kullanın – bıçakla kesim yaparken daima bir kesme tahtası kullanın. Kesme tahtası ahşap, plastik veya polietilenden yapılmalıdır. Bıçak kesimleri için taban olarak asla granit veya paslanmaz çelik kullanmayın.
Bıçakları doğru şekilde saklayın – mutfağınızda özel bir bıçak saklama alanı belirleyin. Bıçak çekmecesi, tahta blok veya manyetik blok olsun, bıçağı köreltmemek için bıçaklarınız uygun şekilde saklanmalıdır.
Tüm bu adımlardan sonra bıçak bileme testlerinizin hepsinin başarılı olması işten bile değildir. Bir şefin en önemli yardımcısı olan bıçaklar sayesinde lezzetli ve sunumu mükemmel yemekler servis edebilirsiniz.
Kaliteli ve uygun fiyatlı tüm bıçak ve bıçak bileme ekipmanı çeşitlerine cafemarkt.com’dan ulaşabilirsiniz.
Tüm profesyonel bıçak çeşitleri ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz; https://blog.cafemarkt.com/profesyonel-bicak/