Profesyonel Bıçak

Profesyonel Bıçak

Profesyonel Bıçak

Bıçak keskin bir ağıza sahip kesme işlemi için üretilmiş el aletine denir. Ancak bazı makinelerin keskin parçaları da bıçak olarak adlandırılmaktadır. Bıçaklar kullanılacakları alanlara göre farklı form ve özelliklerde üretilirler.
Bıçakların kesme işlemini gerçekleştiren kısmına namlu ismi verilir. Namlunun farklı isimlendirilen bölümleri vardır bunları : sırt, ağız, uç, burun olarak sayabiliriz. Pres ve dövme bıçaklar mevcuttur.

Pres Bıçak

Pres bıçak günümüzde seri üretimde çelik plakaların preste kesilmesiyle yapılır.

Profesyonel Bıçak

 

Dövme Bıçak

Dövme bıçak yapım süreci oldukça zor ve uzun bir süreçtir. Ham olan çelik yapılacak bıçağın büyüklüğünde bir parça olarak kesilir. Bir ocakta yaklaşık 950 C de kor haline getirilir. Kor halini alan plaka örsün üzerinde soğuyana dek dövülür. Soğuyan plaka tekrar ocağa koyularak kor haline getirilir. Bu işlem yapılırken ocağa körükle sürekli hava verilir. Tekrar tekrar dövelen ham haldeki çelik istenilen inceliği aldığında bir demir makası yardımıyla istenilen formda kesilir. Son şeklini alan çelik kumlu taş ile çapaklardan ve çekiç izlerinden temizlenir. Bu işlem eğe kullanılarak da yapılabilir. Bu işlemden sonra bıçak tekrar kor halini alana dek ısıtılır. Yağ ve su karışımı içerisine yavaşça batırılarak soğutulur. Çelik su alarak sertleşir. Bıçağın kuyruk kısmı olacak bölüme su temas ettirilmez. Yağ taşında ağzı bilenerek keskin hal aldırılır. Dövme bıçak kullanıma hazırdır.

Profesyonel-Bıçak

Profesyonel bıçak profesyonel mutfak çalışanlarının kullandığı bıçaklardır. Profesyoneller pres bıçak çeşitlerini de tercih edebilirler, dövme bıçak çeşitlerini de. Ancak profesyonel mutfaklarda kullanılması gereken bıçaklarda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Profesyonel Bıçak Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Bıçak keskin olmalıdır ve yiyecekleri ezmeden doğramalıdır,
  • Paslanmaz çelikten imal edilmiştir,
  • Sapı bakteri bulundurmayacak malzemelerden seçilmiş olmalıdır,
  • Bıçağı kullanacağımız amacauygun olarak alınmalıdır. Sebze bıçağını sebzeler için kullanılmalıdır.

Şef Bıçağı Nedir?

Şef bıçağı büyük parçalı dana etini parçalamak için tasarlanmış olan bıçaklardır. Şef bıçağı 15 -35 cm arası boya sahiptir. Eni genelde 4 cm civarındadır. Şef bıçağının yaygın olarak kullanılan 2 farklı çeşidi vardır:

  • Fransız Tipi Şef Bıçağı
  • Alman Tipi Şef Bıçağı

Fransız Tipi Şef Bıçağı: Fransız şef bıçağı Alman şef bıçağına oranla daha düz yani daha az kavisli bir kesme yüzeyine sahiptir.
Alman Tipi Şef Bıçağı: Bu şef bıçağı türünün ucu sivridir. Alt bölümü ise kavisli olarak gelmektedir.

Tüm profesyonel bıçak ihtiyaçlarınız için www.cafemarkt.com adresimizi gezebilir, 0212 514 51 21 no’lu telefondan ve info@cafemarkt.com mail adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.