Ana Sayfa / Ürün Tanıtım ve İnceleme / Seçtiğiniz Bıçak Doğru Mu?
Seçtiğiniz Bıçak Doğru Mu?
Seçtiğiniz Bıçak Doğru Mu?

Seçtiğiniz Bıçak Doğru Mu?

Bıçak bir mutfakta olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir gereç. İşiniz mutfak ile alakalı olmasa dahi evinizde kullandığınız bir ürün. Piyasada hali hazırda satılmakta olan pek çok bıçak çeşidi var. Gerek form olarak, gerekse üretilen materyal bir çok çeşit bıçak satın alırken akıl karıştırabiliyor. Peki hangi bıçak doğru bıçak bunu biliyor musunuz?

Seçtiğiniz Bıçak Doğru Mu?

Öncelikle bir aşçının baş ekipmanı bıçaktır diyebiliriz. Doğru bıçak seçimi ile aynı bıçağı yıllarca kullanabilirler. Uçlarına göre bıçakları 3 farklı isimle ayırabiliriz. Düz uçlu bıçaklar, tırrıklı uçlu bıçaklar ve granton denen küt uçlu bıçaklar. Materyallerine göre bıçakları 4 farklı gruba ayırabiliriz. Paslanmaz çelik bıçaklar, karbon çelik bıçaklar, titanyum bıçaklar, Şam çeliği bıçaklar bu bıçaklara Dasamcus çeliği bıçaklar olarak da rastlamak mümkündür.

Paslanmaz çelik bıçaklar düşük karbon değerine sahiptirler. Genellikle uygun fiyatlılardır. Karbon çelik bıçaklarda karbon oranı paslanmaz çelik oranından daha fazladır. Bu bıçaklar kolaylıkla keskinleştirilebilirler. Titanyum bıçaklar bu bıçakları özel kılan korozyona karşı olan dayanıklılıklarıdır. Oldukça hafif bıçaklardır. Karbon çelik bıçaklar genellikle şefler tarafından tercih edilen bıçaklar arasındadır. Bu bıçak çeşidi kolaylıkla bilenir. Üstelik paslanmaz çelik bıçaklardan çok daha uzun süre keskin kalabilirler.

Doğru seçim yapabilmek için öncelikle bıçakları tanımanız gerekir. Peki bıçakların bölümlerini biliyor muyuz? Hangi bölümüne bakarak bıçağı seçmelisiniz? Sizin için hangi bölümünün önemli olduğuna karar vermeden önce bıçağın bölümlerini tanımanız için bıçak bölümlerini sapından başlayarak inceliyoruz.

Bıçakların Bölümleri

  • Bıçak topuğu
  • Perçinler
  • Tang
  • Destek
  • Bıçağın Omurgası
  • Bıçak Yüzü
  • Keskin Kenar
  • Bıçak Ucu

Hangi Bıçak Ne İşe Yarar ?

Ekmek bıçağı adından da anlaşılacağı gibi ekmek, pandispanya, sandviç gibi pişmiş hamur işlerini rahatça kesebilmek için üretilmiştir.

Fileto bıçağı esnek yapılı ve ince bir bıçaktır bu sayede kolayca çalışmanızı sağlar. Etleri fileto yapmak için tasarlanmıştır.

Şef bıçağı diğer bir adıyla mutfaklarda aşçı bıçağı diye de geçer. Çok amaçlı joker bir bıçaktır. Özellikle doğrama, kesme işlemleri için tercih edilir.

Oyma bıçağı bu isimle anılsada oyma işlemi için kullanılmaz. Pişmiş eti kesmek için kullanılır.

Sıyırma bıçağı adından da anlaşılacağı gibi et ürünlerini kemikten ayırmak için kullanılır. Et restoranlarında ve kasaplarda oldukça fazla tercih edilen bir bıçaktır.

Satır et ürünlerini kemiklerinden ayırmadan parçalamak için kullanılır.

Sebze bıçağı sebzeler ile çalışmak için kullanılır. Aslen sebze doğrama görevine sahip olsada çok amaçlı kullanıma uygun yapısı sebebiyle soyma işlemleri için de kullanılır.

Biftek bıçağı pişmiş et parçalarını dilimlemede kullanılır.

Soyma bıçağı meyve ve sebzeleri rahatça soymak için üretilmiştir. Küçük yapısı ve ele oturması sebebiyle genellikle bir çok işlem için tercih edilir.

Profesyonel bir bıçak satın almak isterseniz aşağıdaki butona tıklayarak sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

  Satın Al    

Ürünlerimiz, satın alma talepleriniz ve satış sonrası destek için bizlere satis@cafemarktcom mail adresimizden (0850) 811 12 23 no’lu telefon numaramızdan ya da www.cafemarkt.com web sitemiz üzerinden online chat hizmetimizi kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Bıçaklar ile ilgili diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayın.