Mutfak Maliyeti Azaltmanın 7 Püf Noktası

Restoran ve işletmelerin masrafları gün geçtikçe katlanarak artmaktadır. Dikkatli alışveriş ve özenli kullanım ile bu masrafları azaltmanız mümkündür. bu yazımızda dikkat etmeniz gereken kazancınızı artıracak püf noktalarıyla sizlere yardımcı olmak istiyoruz.

1. Mutfak Maliyeti Hesaplama

Satın aldığınız ürünlerin fiyat araştırmasını yaptıktan sonra fiyatlandırmak daha doğrudur. Bütçeyi aşmamak ve satılan üründen kar etmek için en baştan itibaren mutfak maliyetini hesaplamalısınız. Bu hesaplama uzun vadede işletmeniz için oldukça karlıdır. Gıda maliyeti için çeşitli formüller mevcuttur. maliyetin içine sadece satın alınan gıdalar girmez. İşletmenin kirası, personel ücretleri, faturalar gibi birçok etmenin maliyetin içerisine eklenmelidir.

  1. Envanter Hesaplama

Envanterinizin tutarlı bir şekilde tükenmesi gerekir. İsrafı ve kaybı önlemek için her gün ya da gün aşırı stoklarınızı kontrol etmeniz faydalıdır. Düzenli kontrol yiyeceklerinizin nasıl ve ne oranda kullanıldığını görmenizi sağlar. Örneğin az tüketilen bir ürünü bu sayede fark edebilir hem israf edilmesini engeller hem de tekrar alımda bu durumu göz önünde bulundurabilirsiniz. Gün içerisinde sıkça tüketilen bir ürünün bittiği de bu sayede fark edebilirsiniz. Menüde bulunan ürününüzün satılamaması kazancınızı ve itibarınızı düşürecektir, envanter kontrolü sayesinde alışveriş miktarınızı rahatlıkla ayarlayabilirsiniz.

mutfak maliyeti

  1. Yemek Siparişlerinizi Yönetin

Menünüz ne kadar zenginse mutfak maliyetiniz de o kadar çok olur. Başlangıç için minimal bir menü maliyetinizi düşürecektir. Minimal bir menü hem daha çok kişiye servis vermenizi hem de paket servisinizin aksamamasını sağlar.

Menüdeki ürünleri hazırlarken hazırlığı kendiniz yapmanız da önemlidir. Hazır ayıklanmış bir tavukla bütün bir tavuğun fiyatı çok daha farklıdır. Kar payını artırmak için yemek öncesi hazırlığınızı kendiniz yapmanız yararlı olacaktır.

Satacağınız ürünlerini mevsim sebzelerinden seçmeniz de maliyeti düşürür. Pazarlardan ve köylerden yapacağınız taze sebze alışverişleri uygun fiyatlı ve lezzetli yemekler sunmanıza yardımcı olur. İmkanlar dahilinde alışveriş yaptığınız yerler arasında fiyat ve kalite araştırmanızı yapıp en uygun fiyatlarla alışveriş yapabilirsiniz.

mutfak maliyeti

  1. Porsiyon Kontrolü Uygulayın

Yiyeceklerinizin porsiyonlarını kontrol etmek, israfı azaltmanın mükemmel bir yoludur. Ne kadar yiyeceğin atıldığını analiz ederek daha az israf edilmesini sağlayabilirsiniz. Misafirleriniz bir yemeği tutarlı bir şekilde bitiremiyorsa, porsiyon çok büyüktür. Müşterilerinize uygun miktarda yiyecek sunmak için porsiyon tartıları ve porsiyon kaşıkları gibi restoran porsiyon kontrol araçlarını kullanabilirsiniz.

İlk giren ilk çıkar yöntemini uygulamanız israfı önler. Bu yöntem oldukça basittir: önce kilerinize ve buzdolabınıza koyduğunuz ilk malzemeleri kullanın. Bu sizi önce en eski gıdayı kullanmaya zorlar, her zaman taze malzemelerle dolu olmanızı sağlar ve gıdaların kullanılmadan son kullanma tarihinin geçmesini önlemeye yardımcı olur.

  1. Günlük Kampanyalar Yapın

Günlük spesiyaller, mutfağınızdaki atıkları azaltmak için etkili bir araç olabilir. Bir süredir kilerinizde olan bir yiyecek fark ettiğinizde, o malzemeyi içeren veya kullanan bir tarif bulup günlük özel listenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca, müşterilerinizi günlük spesiyalleri denemeye teşvik etmek için ön büro personelinizle koordineli olarak çalışabilir, böylece hem stoğunuzu boşaltabilir hem de mutfak maliyetinizi azaltarak kar elde edebilirsiniz.

  1. Personelinizi Bilgilendirin

Personelinizin yemeğinizin fiyatını ve eylemlerinin kârlılığınızı nasıl etkileyebileceğini bilmesi önemlidir. Yiyecek hazırlama işlemi sırasında çok fazla gereksiz atık olabilir. Bu israfın mutfak maliyeti, o sırada önemsiz gibi görünse de, birleşerek büyük bir kayıp haline gelebilir. Bu nedenle personeliniz yemeklerin ne kadara mal olduğu ve bunu nasıl doğru kullanacakları konusunda bilgiliyse, yemek hazırlarken ve tabakları porsiyonlarken daha dikkatli olacaklardır.

mutfak maliyeti

  1. Yaratıcılığınızı Kullanın

Pişirme sürecinde bazı yan ürünler ve yemek israfı kaçınılmazdır, ancak bazı şefler bu yan ürünleri yemeklerine dahil etmek için yaratıcı ve yenilikçi yollar bulmaktadır. İşte yemek artıklarını akıllıca kullanmak ve yiyecek israfını azaltmak için birkaç fikir .

Soğan kabuğu, havuç kabuğu ve mantar sapı gibi sebze artıklarını ev yapımı sebze suyu yapmak için saklayabilirsiniz.

Yiyecek israfının restoranınızın kârlılığı üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Ancak tedarikçilerle pazarlık yaparak, yerel olarak satın alarak, restoran porsiyon kontrol araçlarıyla makul porsiyon boyutlarında hizmet vererek ve malzemelerinizi yaratıcı bir şekilde kullanarak restoranınızdaki mutfak maliyetini azaltabilirsiniz.

Mutfak kurmanın maliyeti hakkında bilgi veren bir diğer yazımızı okuyarak başlangıç aşamasındaki bilgilere ulaşabilirsiniz; https://blog.cafemarkt.com/cafe-acma-maliyeti-ana-mutfak-ekipmanlari/

Endüstriyel Mutfak Ekipmanı Satın Al!

Similar Posts