Pişirme Ekipmanlari

Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Taşınmayan Pişirme Ekipmanları

Endüstriyel mutfaklarda kullanılan pişirme ekipmanlarını iki gruba ayırmıştık.

Küçük ve taşınabilen yani sabit olmayan pişirme ekipmanları ve sabit olan pişirme ekipmanları.  Daha önce sabit olmayan pişirme ekipmanlarının detaylarına girmiştik, bugün ise sabit olan yani taşınmayan pişirme ekipmanlarının detayına gireceğiz. Bunların hangileri olduğu ve ne işe yaradığına dair ön bilgi içeriği paylaşımında bulunacağız. Umuyoruz ki sıfırdan endüstriyel bir mutfak kurmak isteyenlere yardımımız olur.

Devrilir tavalar: Izgara, buharda pişirme gibi çok amaçlı kullanımı olanaraçlardır. Dikdörtgen şeklinde, geniş ve düz bir iç yüzeye sahiptir. Bir kol yardımı ile devrilerek içindeki yiyecek bir başka kaba kolay alınır. Bu düzenek temizliğinin de kolay olmasını sağlar.
Buharlı kazanlar: Büyük kapasiteli,iki kattan oluşan yiyeceklerin buhar ısısı ile pişmesini sağlayan araçlardır. Yiyeceklerin yüksek ısı ile teması olmadığından yanmadan ve kavrulmadan pişerler. Basınçlı tiplerde yiyeceklerin pişme süresi düşüktür. Fırınlar: çeşitli fırınlar kullanılır.
Geleneksel fırınlar: Bu fırınlar konveksiyonel fırınlar olarak da adlandırılır. Doğrudan ısıtma sistemi ile çalışan kapasite ve yetenekleri sınırlı fırınlardır. Pişirme, ısınan havanın yükselerek üste çıkması ve soğuyarak tekrar aşağı inmesi şeklindeki hava hareketi ile gerçekleşmektedir. Bu hareket yavaş olduğu için pişme süresi uzun olur.
Mekanik fırınlar: Geleneksel fırınlara benzer, aralarındaki fark hareketli tablaların veya yürüyen bandın olmasıdır.
Konveksiyonlu fırınlar: Sıcak havanın bir fan yardımı ile hızlı hareket ederek ısının yiyeceğe eşit dağılımını sağlayan ve pişme süresinin kısa olduğu fırınlardır.
Buharlı- konveksiyonlu fırınlar: Kombi fırın olarak da bilinenbu fırın tüm fırın özelliklerinin kombine edildiği, en kullanışlı ve verimli fırınlardır.
Mikrodalga fırınlar: Yüksek frekanslı radyo dalgaların yiyeceklerin ısıtılmasında kullanılan elektronik pişirme araçlarıdır.
Salamander: Üstten ısıtmalı, yiyeceğin üst kısmının pişmesini sağlayan ızgaralardır.
Izgaralar: Yüzeyler vasıtası ile ısıyı yiyeceğe iletietek pişirme yapar.
Fritözler: Yiyeceklerin bol yağda kızartma işleminin yapıldığı araçlardır.
Ocaklar: Gaz ya da elektrikle çalışırlar. Klasik yapıda tekli, dörtlü veya fırına monte edilmiş kuzineler olarak karşımıza çıkar.
Benmari: Sıcak olarak hazırlanmış olan yemeklerin servis saatine kadar sıcaklığını koruyan ısıtma sistemli araçlardır.
Çalışma tezgâhları: Mutfakta paslanmaz çelikten yapılmış tezgâhlar, pastahane bölümünde mermer tezgahlar kullanılır.
Et kütüğü: Eti parçalama vb işlemlerin yapıldığı bir tür tezgâhtır.
Yıkama evyeleri: Bulaşık ve sebze- meyve yıkama için kullanılırlar.

 

Pişirme ekipmanları
Pişirme ekipmanları

Sabit olmayan yani taşınabilir pişirme ekipmanları ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Similar Posts