Chemex ile Kahve Nasıl Demlenir?

Chemex ile Kahve Nasıl Demlenir?

Chemex ile Kahve Nasıl Demlenir?

Chemex, son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiş olan ilk görüşte kum saatine benzetebileceğiniz bir kahve demleme aracıdır. Oldukça şık bir tasarıma sahip olan Chemex ekipmanı son zamanlarda popülerliğini arttırmış olsa da esasında uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Chemex ekipmanı kullanarak kahve demlemek için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde belirlenmiştir:

  • Her fincan için 1 çay kaşığı normal öğütülmüş kahve koymanız gerekmektedir. Çok ince veya kalın bir öğütme gerekmemektedir. Chemex ekipmanınızın tıkanması durumunda kahvenizi kalınlaştırarak, tatsız kalıyorsa kahvenizi incelterek kendiniz için en uygun kıvamı bulmanız mümkündür.
  • Kahvenizi demlemek için öncelikle yaklaşık 500 gram suyu ısıtmanız gerekmektedir. Bu oranın biraz üzerinde su eklemeniz filtre ve cam kabı ısıtma aşamasında da suya ihtiyaç duyacağınız için faydanıza olacaktır.
  • 500 gram su için öğütmeniz gereken kahve miktarı yaklaşık 30 gramdır.
  • Ardından edinmiş olduğunuz filtreyi Chemex ekipmanınıza 3 tabakalı kısım ekipmanın ağız kısmına denk gelecek şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir.
  • Ardından daha önce ısıtmış olduğunuz su ile filtreyi hafifçe ıslatmanız gerekmektedir. Chemex ekipmanınızda kalan suyu dökmeniz gerekecektir.
  • Bu işlemin ardından normal taneli olacak şekilde öğüttüğünüz kahveyi filtreyi ortalayacak şekilde dökmeniz gerekmektedir. Bu aşamada hafifçe sallamanız kahvenin daha disiplinli bir şekilde dağılmasını sağlayacaktır.
  • Ardından kaynatmış olduğunuz suyu kahvenize ekleme aşamasına geçeceksiniz. Bu aşamada öncelikle suyu 20 saniye kadar dinlendirmelisiniz.
  • Suyu aşama aşama dökmeniz gerekecektir. İlk aşamada çok az bir miktar dökerek kahvenizi ısıtmalısınız. Tekrar 20 saniye kadar bekleyip kalan suyu ekleyebilirsiniz. Kalan suyu da aşamalı olarak yavaş yavaş dökmeyi unutmamalısınız.
  • Hazırlamış olduğunuz kahveyi filtreyi çıkararak servis edebilirsiniz.

Chemex satın almak için tıklayın! 

Chemex Nedir?

Chemex, 1941 yılında üretilmiş bir kahve ekipmanıdır. Ekipmanın üretici ise Dr. Peter Schlumbohm olarak bilinmektedir. Mucitin 300’e yakın patenti bulunmaktadır. Chemex’in yalnızca kahve demleme ekipmanı olarak değil, aynı zamanda servis ekipmanı olarak da üretilmiş olması şık görüntüsünü açıklamaktadır. Chemex fikri ve tasarımı, günümüzde halen Brooklyn Müzesi, Corning Cam Müzesi ve Museum of Modern Art Müzesi’nde sergilenmektedir. Chemex kahve ekipmanının aynı zamanda en beğenilen 100 tasarım arasına girdiğini bilmenizde de fayda bulunmaktadır.

Chemex ekipmanı, kahveyi infüzyon yöntemi ile demlemeye yaramaktadır. Tadının damlama tipi kahveleri andırmasının sizi yanıltmaması gerekmektedir. Diğer kahve filtrelerine nazaran %30 civarında daha kalın bir filtre kullanılmaktadır. Kalın filtrenin kahveye sağladığı fayda ise demleme aşamasını yavaşlatmasıdır. Bu sayede çok lezzetli bir kahve tadı sunulmaktadır. Chemex kahvelerde en sevilen özelliklerden birisi, kahvenin tamamen tortusuz ve berrak bir görüntüye sahip olmasıdır.

 

chemex nedir

Chemex Çeşitleri Nelerdir?

Chemex kahve ekipmanı çeşitleri genellikle cam ve ahşap tutacaklı olarak sunulmaktadır. Ebatları ise bir kahve kupası üzerinden belirlenmektedir. https://www.cafemarkt.com/chemex-modelleri linkinden inceleme ve satın alma imkânı bulabileceğiniz Chemex ekipmanları arasında ahşap veya cam tutacaklı olmaları açısından tek fark estetik görünümdür. Yani hem cam ekipmanlı hem de ahşap ekipmanlı olanlar ile aynı tadı elde edebilirsiniz.

Chemex Özellikleri Nelerdir?

Chemex ekipmanlarının genel özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Chemex ekipmanının en önemli özelliklerinden birisi ahşap tutacağın dahi yıkanabilmesidir. Bu sayede oldukça hijyenik bir kullanım imkânı sunmaktadır.
  • Yüksek cam teknolojisi ile üretilen Chemex ekipmanları kimyasal kalıntı tutmamaktadır.
  • Aynı şekilde koku hissi de yıkamayla birlikte geçmektedir. Bu sayede her kahveniz yeni ve taze bir tat ile hazırlanmaktadır.
  • Chemex ekipmanı ocakta ısıtılabilmektedir. Bu sayede kahvenin soğuması engellenebilmektedir. Bu noktada en önemli sorulardan bir tanesi cam tutacağın elinizi yakıp yakmayacağıdır. İster cam ister ahşap tutacaklı seçin eliniz asla yanmayacaktır.

 

Similar Posts