Ana Sayfa / Cafe Ekipmanları / Moka Pot ile Kahve Demleme

Moka Pot ile Kahve Demleme

Damak Tadınızı Zenginleştirin

Moka pot demliği olarak da geçen ekipman, buharla ve basınçla kaynayan suyu, öğütülmüş kahvenin içinden geçirerek demlenmesini sağlar. Set üstü ya da elektrikli olabilir. Adını Yemen’in bir kenti olan Mocha’dan almıştır. 1933’te İtalyan Alfonso Bialetti tarafından icat edilmiştir. İcat edildikten kısa bir süre sonra tüm İtalya’da büyük bir kitle tarafından ilgi görmüştür.

Moka potlarda 2 adet malzeme tipi bulunur. Paslanmaz çelik malzemeden üretilen moka potlar indüksiyonlu ocaklarda kullanıma uygundur. Alüminyum malzemeden yapılmış moka potları ise klasik gazlı/elektrikli ocaklarda kullanılır.

blank

Espresso severlerin favori ekipmanı olan moka potta birçok kahve çeşidi yapmak mümkündür. İnce öğütülmüş kahve çekirdeği ile demlemeniz, daha lezzetli bir kahve pişirmenizi sağlayacaktır. Çalışırken yarattığı basınç ile pişirme işlemini gerçekleştirdiği için kahveniz daha yoğun bir tada sahip olur. Espressoya yakın tatta bir kahve üretirsiniz ve bunu çeşitlendirebilirsiniz. Üzerine sıcak su ekleyerek americano, süt ekleyerek latte, süt köpüğü ekleyerek de cappuccino elde edebilirsiniz. Damak zevkinize uygun bir kahve elde etmek bu sayede sizin elinizdedir.

Lezzetli ve Kolay Kahve

Moka potun çalışma prensibi oldukça basittir. En alt kısmında bulunan su haznesine koyulan su bir üstündeki bölümde bulunan kahveyi buharıyla pişirir. İçerisinden buhar geçen kahve basınçla en üst bölmede toplanır. Yoğun ve lezzetli bir kahve pişirmek moka pot ile oldukça kolaydır.

Demleme sırasında dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kahve çekirdeğinizin öğütülmüş halinin ne kadar ince olduğudur. İdeal incelik espressodan biraz daha kalındır. Diğer püf nokta kahve haznesini tamamen doldurmaktır. Doldururken bastırmanız kahvenizin pişmesini engelleyecektir. Kahveyi bastırırsanız, pişme esnasında buhar kahvenin arasından geçemeyeceği için doğru demlenme olmayacaktır.

Cappuccino ve latte yapımı esnasında ise sütün sıcaklığına çok dikkat edilmelidir. Doğru yağ oranı ve sıcaklıktaki sütle moka potta demlediğiniz lezzetli kahvenin birleşimi kusursuz olacaktır.

Size Özel Bir Zevk

Lezzetli kahve içmeyi sevenler kendine özel bir ekipman edinirken mutlaka araştırma yaparlar. Kahvenin çekirdeğinin çeşidi, kullanılan ekipmanın malzemesi, pişirme şekli gibi etmenler kahvenin lezzetine direkt olarak etki eden etmenlerdir.

Moka pot seçerken de bu özelliklere mutlaka dikkat edilmelidir. İlk moka pot alüminyum malzemeden üretilmiştir. Alüminyum kahve tadının makine içerisinde daha uzun süre kalmasını sağladığı için daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Size uygun moka pota karar verirken kullanacağınız ocağa, hacmine ve rengine dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

blank

Moka pot kahve makinelerinde tek bardaktan 18 bardağa kadar hacimli makineler mevcuttur. Kişisel kullanımlarda 1-2 cup makineler yeterli olacaktır. İşletmeler ise 10, hatta 18 cup makinelere kadar seçim yapabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey moka potunuz kaç cup ise o kadar kahve pişirmeniz gerektiğidir. 4 cup bir moka potunuz varsa onun içerisinde 2 cup kahve pişirmeniz mümkün değildir. Bu sebeple karar verirken bu etmeni de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Piknikler de ve kamplarda lezzetli ve kolay bir şekilde kahve yapmanızı sağlayan makinelerin başında moka pot gelir. Temiz havada kahve keyfi yapmak doğa ve kahve severler için günlük hayattaki sıkıntıları bir süre için de olsa kenara atabilmek için oldukça iyi bir seçenektir. Aynı zamanda kolay taşınabilir ve ergonomik olan makinelere cafemarkt.com’dan uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Moka Pot Satın Almak için Tıklayın!