Ana Sayfa / Pişirme Teknikleri / Hangi Pişirme Teknikleri İyi
Endüstriyel Fırın

Hangi Pişirme Teknikleri İyi

İçindekiler

Pişirme teknikleri yedikleriniz ile beden sağlığınızın bozulmasına sebep olabilir. Peki en iyi pişirme tekniği nedir? Aslına bakarsanız bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişmektedir. Yiyecekten ne beklendiğine göre değişir. Yemekten beklenen lezzet ise sağlıklı yaşam çizgisinden çıkmak an meselesi olabilir. Yazımızda pişirme tekniklerini ele alıyoruz.

Fırınlama

Fırınlama yapılan yiyeceklerin yüzeyleri gevrek bir hal alır ve karamelleşir. Yiyeceklerin nem oranı fırınlama süresi kısa olduğu takdirde saklı kalır. Eğer yiyeceğin fırında kalma süresi uzarsa yiyeceklerin nem oranı düşer, yiyecekte kuruma ve sertleşme olur. Eğer sağlıklı bir yiyecek istiyorsanız fırınlama seçilebilecek tekniklerdendir.


Haşlama

Haşlanarak pişirilen yiyecekler fırınlama ile pişirilen yiyecekler gibi gevrek olmaz. Çok daha sulu ve yumuşak olur. Haşmlama tekniği ile pişirilen yiyeceklerin hazmı kolaydır. Haşlama tekniğini kullanırken harici olarak yağ eklenmez ise hazırlanan yiyeceklerin yağ oranı düşer. Ancak bu teknikte suyun kaynaması için kullanılan yüksek ısı bazı vitaminleri ölmesine sebep olarak, yiyeceklerin besin değerini kaybetmesini sağlayabilir.
Pişirme teknikleri haşlama
Vakumda Pişirme

Vakumda pişirilen yiyecekler yağ ve su kaybına uğramazlar. Bu sebeple yiyecekler pişerken lezzetlerini kaybetmezler. Sağlık açısından ne kadar uygun olduğu hala tartışmalıdır ve ABD’nin bir kaç eyaletinde hala kullanılması yasak olan bir pişirme tekniğidir.
Pişirme teknikleri vakumla pişirme
Buğulama

Bu teknikte yiyecekler su buharında piştiğinden yağ kullanmak gerekmez bu da yiyeceklerin sağlıklı biçimde pişmesini sağlar. Pişirme süresince yiyecekler mineral ve vitaminlerini suya aktararak besin değerlerini kaybedebilirler.
Pişirme teknikleri buğulama
Izgara

Izgara tekniği yiyeceğin hızlı bir şekilde pişmesini sağladığından uzun süre ateşte kalmayan yiyecekler sularını kaybetmez. Izgara yapılırken yağ kullanmaya gerek olmadığından yiyecekler içerisindeki yağı erime yolu ile kaybederler. Bu durum yiyeceklerin kalori değerini düşürdüğünden genellikle diyet menülerinde tercih edilen bir pişirme tekniğidir. Izgara tekniğinde ateşin az olmasına dikkat edilelidir. Yüksek ateş kullanılarak pişirilen yiyeceklerde yanma ve kömürleşme meydana gelir. Bu durum sağlık açısından sakınca oluşturur.

Soteleme – Kavurma

Kavurma tekniğinde yiyeceklerin yüzeyinde bulunan şeker ısı ile karamelize olur ve yiyeceklere lezzet katar. Karamelleşme işlemi yüksek ısıda meydana geldiğinden bu teknikte dikkat edilmesi gereken soteleme işleminin gerçekleşeceği tencere ya da tavada minimum miktarda su bulunmasıdır.
Pişirme teknikleri soteleme
Kızartma

Kızartma tekniğinde yiyecek yağın içerisinde pişer. Yağ yüksek sıcaklıklara ulaşabildiğinden pişirme esnasında yiyeceklerin yüzeylerinde karbonlaşma, içerisinde bulunan şekerde ise karamelize oluş gerçekleşir. Yiyecekler kızartma tekniği ile pişirildiğinde yağ emebilirler. Bu durum yiyeceğin kalori değerini arttır. Yiyecekteki yağ emilimi yiyeceğe gevreklik ve lezzet kazandırır. Kızartma tekniğinde genellikle yiyecekler besin değerlerini kaybederler. Yüksek ısı, pişirme işlemi sırasında yiyeceklerin ısı ile temasında mikroplarının kaybına sebep olur.

En çok kullanılan yedi pişirme tekniğini sizler için inceledik umarız faydalı olmuştur.
Mutfak ile ilgili tüm ihtiyaçlarınız için bizlere 0212 514 51 21 no’lu telefondan info@cafemarkt.com adresimizden ve www.cafemarkt.com adresimizden ulaşabilirsiniz.